La firmele de rent-a-car din Cluj Napoca se practica des inlocuirea ori innoirea flotei de masini. Cel putin, la cele mai serioase si la care le pasa de clientii lor. In fapt, o masina de pasageri standard este rulata rareori dincolo de 3 ani, iar in diverse cazuri, ea poate sa fie inlocuita si doar dupa numai 1 an ori dupa atingerea a 40.000 – 60.000 km. Cand aveti nevoie sa inchiriati un autovehicul este destul de putin probabil ca sa primiti unul nou sau aproape nou, iar in situatia marilor companii de „rent a car” este foarte putin probabil ca sa obtineti exact modelul dorit.

Ofertele afisate de catre firme in mediul online se refera, in mod uzual, la automobile definite la modul general, cum ar fi: dimensiuni, echipamente si o gama de preturi. Acest fapt este consecinta unor probleme specifice de logistica. Cand exista un numar mare de clienti, satisfacerea exacta a gusturilor acestora este din ce in ce mai grea si, suplimentar, data de inapoiere a masinii ori starea sa la inapoiere sunt destul de greu de anticipat.

Avand in vedere motivele expuse anterior, in foarte multe oferte de rent a car din Cluj Napoca s-a introdus formula „sau similar” adica, daca optezi pentru rezervarea, de exemplu, a unui VW Golf, te poti trezi fericitul conducator al unui Opel Astra, Renault Megane, Ford Focus, Hyundai i30, Peugeot 308, Citroen C4 etc. Situatia difera in cazul unor modele de autoturisme de lux, sport exotice sau mai putin uzuale. In aceste situatii, in ultima vreme, in procesul rezervarii a intervenit ceva nou: multe firme preferă formula de garantare pentru modelul ales.

O politica devenita populara in situatia majoritatii companiilor de inchiriere auto este oferirea unui numar fara limita de kilometri, cu alte vorbe nu exista restrictia distantelor ce le puteti parcurge in perioada inchirierii masinii. Insa, in cazul autovehiculelor scumpe, din gama de lux, regula aceasta nu se mai aplica, lucru care este usor de inteles. Acesti kilometri „la liber” exista prevazuti inca de la bun inceput, insa depasirea acestei limite este taxata suplimentar. Unele firme prevad un anumit numar de kilometri care pot sa fie parcursi zilnic. Nu inseamna insa ca nu poti ca sa depasesti limita care ti-a fost impusa, calculul este facut la TOATA perioada de inchiriat. De exemplu, inc azul cand vi se aloca 100 km/zi vreme de 10 zile, inseamna ca, la finele perioadei de inchiriat, nu trebuie ca sa inregistrati dincolo de 1000 de km.

Din clasa Economy, multe site-uri de profil recomanda Opel Corsa, Ford Fiesta ori VW Polo. Ford Fiesta are câteva avantaje mari: polueaza mai putin, rezervorul are 42 litri de carburant, are o transmisie manuala, ofera destul de mult spatiu habitaclu, consumul de carburant poate sa fie de 4,3 – 5,2 litri la 100 km (dupa modelul primit), are un aspect placut.

In concluzie, piata de rent a ca din Cluj Napoca ofera gusturi pentru toate gusturile, oricat de exigente.